Dyskusja o zawodach BenchRest
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Re: Dyskusja o zawodach BenchRest
Dziś mały eksperyment. Zauważyłem, że moja laserowa lufa z Antoniego 250 zaczęła trochę siać. Nadal nie robiła odskoków, ale przestrzeliny krążyły wokół dziesiątki. No i robiła mało Xów. Nie wiem teraz dokładnie ile lufa miała nastrzelane od ostatniego konkretnego czyszczenia, ale myślę, że między 350, a 450 śrutów - można uśrednić 400. Dziś spróbowałem sposobu Gresia, czyli tylko dwa razy przeciągnąłem na sucho. Za pierwszym razem wyszło sporo smoły, za drugim też, ale mniej. Trzeciego razu już nie przeciągałem, tylko poszedłem od razu strzelać. Prędkość na chrono pokazuje 242-245 m/s. Musiałem strzelić 20 śrutów, aby znowu był laser. Na matrycy 13, 18, i 35 od razu walnęła komplety. Jak miałbym oszacować która wali najwięcej Xów, to nie znajdę, bo każda trafia super. Zaraz pojadę jeszcze przetestować matryce: 7, 8, 57.

FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Najważniejsze dla mnie zawody już za kilka dni, więc pozostało dobrać śrut - najlepszą matrycę JSB Exact Short. Zebrałem do kupy wszystkie matryce jakie mam i po wyczyszczeniu lufy pyknąłem tarczę każdą z nich. Wyniki widzicie poniżej. No i okazało się, że najlepszą matrycą jest 57 (to każdy wie, kto interesuje się shortami), ale ponieważ nie mam tych puszek jakoś szczególnie dużo, to zabiorę matrycę 35 i 68 na zawody. A wcześniej trzeba strzelić przed imprezą jeszcze po 3 tarcze tymi dwiema i dopiero wtedy wybiorę ostatecznie. Super też trafiała 13, no ale jeden odskok... PS. Niestety nie mam wszystkich shortów jakie wyprodukowali, bo skończyły mi się 19 i 40.
Ranking:
57 - 250 / 17x
68 - 250 / 15x
35 - 250 / 11X
13 - 249 / 13x
07 - 248 / 5x
08 - 247 / 6x
18 - 245 / 7x
15 - 242 / 5x

.

.

.

.

.

.

.

.

Ranking:
57 - 250 / 17x
68 - 250 / 15x
35 - 250 / 11X
13 - 249 / 13x
07 - 248 / 5x
08 - 247 / 6x
18 - 245 / 7x
15 - 242 / 5x

.

.

.

.

.

.

.

.

FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

No to teraz zrobię ostatnią rzecz - 57s 35s 68s nigdy nie zrobiły w tej lufie odskoku, zawsze trafiały komplety. Pyknę jeszcze każdą z nich po 3 tarcze i zobaczę. Jeśli, któraś zrobi odskok, to ją eliminuję. Nie zależy mi tak bardzo na Xach, co na wyeliminowaniu odskoków, nad którymi nie mam obecnie kontroli.
Tomek pisze, żeby brać 57. Fajnie, ale Jarek pisał, że miał tarcze nawet 248 na niej, choć robi mega dużo Xów. No i dodatkowo na tej matrycy testuję lufy, a zostało mi już niewiele puszek.
Z drugiej strony jeśli 35 i 68 zrobią jakiś odskok, to zabiorę jednak 57 - może wreszcie zaczną je produkować, a lufy poczekają.
Chcę być pewny, że wszystkie szmaty na tarczy zrobię ja, a nie śrut
Tomek pisze, żeby brać 57. Fajnie, ale Jarek pisał, że miał tarcze nawet 248 na niej, choć robi mega dużo Xów. No i dodatkowo na tej matrycy testuję lufy, a zostało mi już niewiele puszek.
Z drugiej strony jeśli 35 i 68 zrobią jakiś odskok, to zabiorę jednak 57 - może wreszcie zaczną je produkować, a lufy poczekają.
Chcę być pewny, że wszystkie szmaty na tarczy zrobię ja, a nie śrut
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Ponieważ robi się nowa osada do Walthera LG400, trzeba było się dziś do niej przymierzyć i przy okazji poskładać Front Rest SEB. Osada jest już wystrugana, teraz pozostaje około 2 miesiące olejowania.
https://www.youtube.com/watch?v=qT5cWMmG2l4
https://www.youtube.com/watch?v=qT5cWMmG2l4
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Dobrze, że jeszcze dziś poszedłem ostatecznie sprawdzić jaki śrut wezmę. Do dyspozycji były 35, 57 i 68 - matryce shortów, które jeszcze nigdy nie strzeliły tarczy innej niż 250. Wpierw strzelałem nimi nie czyszcząc lufy. Lufa miała około 250 śrutów nalatane od ostatniego czyszczenia na sucho. Matryca 35 strzeliła mi pierwszy raz "9", więc odpadła na samym początku. Potem 68 strzeliła komplet, ale dwie były tak zwane "cygańskie" dziesiątki i trochę mało Xów. Za to 57 strzeliła kolejny komplet i wyrównała mój rekord Xów, czyli 18. Potem wziąłem na sucho przeciągnąłem dwa razy sznurkiem (wyszła smoła) i znowu zacząłem strzelać, ale tym razem już tylko 57. Pomimo czyszczenia była laserem od pierwszego strzału. Znowu zrobiła komplet, tym razem jednak mniej Xów, bo tylko 15. No ale decyzja zapadła - biorę "57s". Karabin wyczyszczony, wyzerowany - jutro pakownie i wyruszam około południa do Głogówka, powinienem być na około 15:30, bo jadę z synkiem, więc po drodze będzie jakiś maczek.

- Mamutowicz
- -#mamutowicz

Powodzenia! 
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. 
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać.
Ps.
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Dziękuję, wkleję relację - tekst, fotki, może jakiś filmik.
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Wróciłem wczoraj z Głogówka po 2 dniach ostrej rywalizacji i emocji, które wydrenowały siły. Po zawodach był taki zjazd emocjonalny, że myślałem, że zasnę za kierownicą. Po dotarciu do domu, trzeba było odwiedzić rodziców, potem pogadać z żoną (opowiedzieć jak było, pochwalić się wynikiem). Potem rozpakowywałem graty, wiatraki do teraz się suszą
Ale było mega! Niesamowicie wysoki poziom. Mam fotki, nagrałem filmiki, które poskładam i wkleję jako jeden. Opiszę wrażenia, ale proszę o trochę cierpliwości, bo muszę wrócić do życia. Warto było czekać cały rok. Nie tylko ze względu na sport-strzelectwo, ale też ze względu na atmosferę, którą tworzyli ludzie. Serdecznie dziękuję, a niebawem coś będę wklejał.

.

Ale było mega! Niesamowicie wysoki poziom. Mam fotki, nagrałem filmiki, które poskładam i wkleję jako jeden. Opiszę wrażenia, ale proszę o trochę cierpliwości, bo muszę wrócić do życia. Warto było czekać cały rok. Nie tylko ze względu na sport-strzelectwo, ale też ze względu na atmosferę, którą tworzyli ludzie. Serdecznie dziękuję, a niebawem coś będę wklejał.

.

- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Mateusz Mika na Whatsupie napisał tak (cytuję):
Była mocna walka, wyszło jak wyszło. Ale teraz już nie pojadę rekreacyjnie
teraz pojadę porywalizować z kotami. Karabinek przygotowany, trzeba obrać sesję treningową na jednej z najtrudniejszych strzelnic do tego typu zawodów, czyli oś 50 m SMKS Kęty.
Przekaż kolegom proszę z grupy, że wchodzi nowy gracz

a serio to faktycznie, miałem przewalone w ostatniej serii. Przed rozpoczęciem drugiego strzelania była burza mocna, po burzy był spokój. Pierwsza seria przeszła kompletami, druga seria miała gorzej, bo już słoneczko, już delikatne podmuchy. Na mojej 3 serii 2 strzały oddałem w momencie gdy równocześnie zerwał się masakryczny wiatr. W całej konkurencji 2 strzały również straciłem na jakieś ułamki milimetra na kalibromierzu. 50 m pierwsze serie i w sobote i niedziele spoko, powyżej 220, ostatnie popołudniowe serie nie szło trafić nawet 200 pkt. Poprawka wyglądała tak, że strzelałem w 7 na tarczy obok z prawej strony, żeby wlatywało na okolice 10 w tarcze po lewej. Zabawa spoko. Skrajne stanowiska stabilne, środkowe masakra. Strzelanie z leżącego nie opłaca się, najmocniejszy wiatr w Głogówku przy Ziemi. Ale zaryzykowałem tak ostatnie 50 m, nie było nic do stracenia. A i tu ryzyko nie opłaciło.
No cóż, myślałem, że los uśmiechnie się moze w losowaniu nagród pocieszenia na koniec. Wylosowałem piersiówkę z kieliszkami

na złość, gdy przeszło ponad 2 lata jestem zero alkoholowy. Może to znak, może czas na delikatną zmianę trybu życia 
Było spoko. Fajna zabawa. Trochę jak skoki narciarskie, jednemu zawieje, drugiemu nie. Drżyjcie koty, idę po Was 
Była mocna walka, wyszło jak wyszło. Ale teraz już nie pojadę rekreacyjnie
Przekaż kolegom proszę z grupy, że wchodzi nowy gracz
No cóż, myślałem, że los uśmiechnie się moze w losowaniu nagród pocieszenia na koniec. Wylosowałem piersiówkę z kieliszkami
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Wspomnienia z Mistrzostw Polski AirBenchrest w Głogówku. https://www.youtube.com/watch?v=jtl-hbCF2b8
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Nigdy nie sprawdzałem jakoś specjalnie Exacta Expressa w Waltherze LG400, a teraz miałem możliwość. Szybki jest (249 m/s) i zrobił tylko jeden odskok, który i tak się załapał na 10-tkę. Nawet sporo Xów. Tylko taka ciekawostka, bo pewnie na wietrze, to będzie słabe 

.

.

.

.

- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Dzień dobry, miałeś okazję postrzelać? Co wyszło na tarczy?Mamutowicz pisze: 18 maja 2026, 21:44 Pobrało się OK, spoko.
Jak nie będzie wiać to się kopsnę do klubu i coś postrzelam
Spoko, będzie Prawilnie i Ućciwie
Co miałem udowodnić już udowodniłem Teraz trzeba mieć fun ..
Karabinek wali prawie w punkt a jakiego ma kopa to widać na filmiku co zapodałem ostatnio na Tawernie i fejsie. Tak że u mnie tylko praca na spuście i puczenie karabinka się liczy..![]()
![]()
![]()
- Mamutowicz
- -#mamutowicz

Hejka!
Niestety na razie mnie czas nie puszcza.. Mam za dużo roboty w.. robocie, a do tego parę klubów zamówiło targety i sie nie wyrabiam..
Niestety na razie mnie czas nie puszcza.. Mam za dużo roboty w.. robocie, a do tego parę klubów zamówiło targety i sie nie wyrabiam..
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. 
Ps.
Ps.
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

No to jak u mnie, też masa pracy w robocie i nie ma na nic czasu
Zatem czekamy...
- Kacper_Potocki
- Opiekun Benchrest

Osada jest gotowa. W tej chwili ma nałożone około 75 warstw oleju + dziś zrobiony ostatni szlif, aby błyszczała się jak bursztyn. Odbieram ją już [s]w tym tygodniu[/s] we środę 15 lipca (musi jeszcze doschnąć), a potem zabieram się za testowanie jej z front restem i back restem.