Obrazek

Dyskusja o zawodach BenchRest

Dla miłośników strzelania do papieru
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Re: Dyskusja o zawodach BenchRest

Post autor: Kacper_Potocki »

Rybnicki Benchrest - edycja wiosenna 2026 - 17 maja (niedziela)

Wystartowały zapisy na wiosenne zawody Benchrest w Rybniku. Termin zawodów 17 maja 2026, a zapisy do 13 maja 2026. Regulamin zawodów znajduje się pod tym linkiem: https://www.mks.rybnik.pl/images/zapros ... t_2026.pdf , a na zawody można się zapisać pod tym linkiem: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... w/viewform

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Coś się dzieje w kwestii osady do Walthera LG400, kilka nowych fotek :)

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Walterek zaczął mi podczas strzału odbijać lewym powietrzem w stronę twarzy. Nie było to mocno jak był strzał na sucho, ale ze śrutem już było czuć. Oring na popychaczu miał strzelone kilka tysięcy śrutów u mnie, a nie wiadomo ile wcześniej. Kupiłem 4x1 wysokociśnieniowe, najtwardsze i miałem nadzieję, że wymiana pomoże. No ale nigdy tego nie robiłem i byłem przekonany, że to trzeba rozbierać i popychacz wyciągać. Ale udało się nie...

Wystarczyło lufę odkręcić i w jednym położeniu dało się naciągnąć nowy oring. Nie jak był w rynience, a jak już z niej wyjechał i był w położeniu, gdzie wchodziłby do portu lufy. Wtedy przez otwór w kostce od strony lufy dało się śrubokrętem go nałożyć. Jak porównywałem, to ten używany (na zdjęciu po lewej) był bardzo wyślizgany, gładki. Ten nowy (na zdjęciu po prawej) był odrobinkę chropowaty i podczas pierwszych kilka strzałów też przepuszczał. Ale te mikro-chropowatości się wytarły w ciągu 5 przesunięć, oring się ułożył, dałem odrobinę olejku silikonowego i wycieki powietrza zostały zatrzymane. Można dalej się bawić. Zdecydowanie ciaśniej wchodzi w lufę, czuć to podczas domykania. Wiem, że pierdoła, ale to moja pierwsza wymiana oringa na popychaczu.

Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

To już przedostatni raz, dziś potestuję ostatnią lufę, a od jutra koniec z testami, bo trzeba wreszcie którąś wybrać z tych dwudziestu przetestowanych i zacząć ćwiczyć pod zawody 17 maja w Rybniku.

Lufa #20 - 250 i 248 - Lufa od Anschutz 2001 PCA. Najpierw poszła do czyszczenia i było w niej dużo, mazistej smoły. Opiłków nie stwierdzono, lufę wyczyściłem pięknie. Potem poszła na chrono i lufa pokazała 238 m/s. Chciałem przepuścić przez nią kilkadziesiąt śrutów, więc wziąłem swoją najgorszą matrycę "66" 4,50 i strzelałem. Okazało się, że dziwnie śruty lecą w punkt - nigdy tak nie miałem. Już po 5 strzałach założyłem tarczę i zacząłem trafiać dziura w dziurę. To było dziwne, wziąłem więc inną matrycę "07" short i trafiałem dziura w dziurę. Wziąłem "57" short i to samo. Zacząłem pykać tarczę normalnie i wyrównałem swój najlepszy wynik w historii, czyli 250 i 18X. Dziwne, lufa po wyczyszczeniu od razu złapała optimum. No ale druga tarcza poszła już słabiej, bo były dwa odskoki i Xów sporo mniej. Wygląda na to, że tą lufę trzeba czyścić przed każdą tarczą i pyknąć 5 w powietrze i od razu strzelać. Ona koniecznie idzie do dalszych testów i kto wie, czy nie zabiorę jej do Rybnika. Ciekawa lufa...

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Ostatnia przetestowana przed serią zawodów. Od dzisiaj już tylko dopracowuję lufę, dopieszczam śruty i ćwiczę. Czy coś z tego wyjdzie? Sami zobaczycie. Natomiast karabiny się robią, więc raczej się nastawiam na 2027 rok, w tym roku to tylko taka zabawa. Za rok będę już strzelał ze sprzętu jaki docelowo majstruję.

Lufa #21 - 250 i 250 - Lufa od Anschutz 250 z roku 1979. Ta lufa jest tylko o rok młodsza ode mnie. Jest długa, bo ma 46cm. Jest bardzo gruba i ciężka. Osadziłem ją, ale bałem się, że te dwa robaczki jej nie podtrzymają bez ósemki, ale dają radę. Nie tylko same robaczki trzymają, ale też kostka portu jest super spasowana i trzyma. Miała trochę smaru, ale co gorsza miała rdzę. Po kilku razach się pozbyłem większości, ale jestem pewny, że muszę ją ponownie wyczyścić i pozbyć się całej rdzy.

Po wyczyszczeniu prędkość pokazała 240m/s. Zacząłem zerowanie i zauważyłem, że natychmiast złapała celność, na najgorszej matrycy. Już po 5 strzałach zacząłęm strzelać matrycą 57 i trafiała pięknie. W sumie zrobiłem 25 strzałó, upewniłem się, że trafia i poszedłęm pykać tarczki. Pierwsza 250 i 16X, druga 250 i 12X. Jest to zdecydowanie najlepsza lufa przerobiona przez Senia pod LG400. Ale co ciekawe, wziąłem potem matrycę zwykłego Exacta "19" i dalej waliła dziesiątki. Czyli nie tylko jest celna, ale nie jest wrażliwa na śrut. No to decyzja zapadłą, biorę ją za tydzień do Rybnika na zawody, a w tym tygodniu każdy dzień będę poświęcał, aby ją dobrze poznać. Wpierw wyczyszczę najdokłądniej jak umiem, nasmaruję i zobaczę jak szybko złapie optimum i po ilu strzałach spadnie prędkość.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#mamutowicz
-#mamutowicz

Post autor: Mamutowicz »

Całkiem nieźle to strzela.. :)
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. :)
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać. :D
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Odwiedził mnie dziś Piotr Targosz z grupy BR Polska z facebooka - z Warszawy jechał 4 godziny. Przywiózł Walthera LGM-2 na regulatorze Steyr i oryginalną lufę z LGM-2. Wcześniej strzelał u siebie, ale tylko na polu/dworze (w zależności czy małopolska czy reszta świata). Więc mówił, że nie ma pojęcia co lufa pokaże i że jest trochę zdenerwowany, bo może okazać się słaba. No to uspokajałem, że LGM-2 ma bardzo dobre lufy i na pewno nie będzie tragedii.

Wpierw porządnie ją wyczyściliśmy, nie byłą brudna, wyleciał jeden opiłek. Naoliwiliśmy. Potem strzeliliśmy z 15 razy próbne z zerowaniem wstępnym i od razu zaczęła trafiać dobrze na matrycy "57" short, więc przeszedłem na tarczę. Pierwsze 3 rzędy poszły pięknie, sporo Xów, reszta same dyszki, ale kolejny rządek odskoki na dół. Już byłem trochę zdezorientowany, ale okazało się, że powietrza mało i zeszło poniżej 80 bar i stąd te odskoki. Trochę odetchnąłem, napełniłem kartusz i strzeliłem dwa komplety. Piotr miał resztę shorta "57", więc spytałem czego ma najwięcej, to powiedział, że shorta "35". Wyzerowaliśmy pod tę matrycę i też walnęła komplet. Potem stwierdziłem, że zobaczymy klasycznego exacta "19", wyzerowałem i kolejny komplet. Po 4 kompletach i ani jednym odskoku wiedziałem, że ma świetną lufę. Wtedy Piotr poprosił, aby wziąć średnia matrycę, więc wziąłem klasycznego exacta "52" z tego roku i strzeliła kolejny komplet. Czyli 5 kompletów pod rząd - ta lufa może walczyć z najlepszymi. Teraz tylko nauka wiatru. Na koniec wyzerowaliśmy pod "35" shorta, aby był pewny, że trafia. Ustawiłem też 5 zapałek i Piotr strącił je wszystkie - wpierw moim karabinkiem, a potem swoim i shortem "35".

Spotkanie bardzo fajne, w sumie strzelaliśmy ponad 3 godziny. W tej chwili jak pisze tego posta, to dociera do domu.

https://youtu.be/1EUkUYQaQnY

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Obrazek

W imieniu SMKS Kęty / LOK Nowa Wieś serdecznie zapraszamy na zawody "Air Benchrest - maj 2026". Zawody zostaną rozegrane w dniach 30-31 maja 2026 na strzelnicy LOK w Nowej Wsi koło Kęt. Adres: Ul. Świętego Floriana, 32-651 Nowa Wieś. - Tutaj namiar na gogle maps: https://maps.app.goo.gl/rqUjZtUFEvawLDz39

Obowiązuje regulamin AB. Strzelamy dwie konkurencje: 25m i 50m karabinkami do 17J.

Koszt udziału w zawodach – płatny każdy dzień oddzielnie. Wpłata w dniu zawodów: Jedna konkurencja: 40 PLN ; Dwie konkurencje: 70 PLN. Dla klubowiczów SMKS udział całkowicie gratis!

Posiłki: we własnym zakresie, będą tylko napoje. Ale jest miejsce na palenisko, będzie drewno i kijki do nabicia kiełbasy - każdy może rozpalić kiedy tylko będzie sobie życzył. W bliskiej okolicy są też kebab, bistro i pizzeria.

Harmonogram:
8:00 – 8:50 Trening
8:50 Odprawa
9:00 Rozpoczęcie strzelania pierwszej serii. Następne serie w odstępach 20 minutowych.
15:00 Planowane zakończenie zawodów i podliczenie wyników.
15:30 Ogłoszenie wyników i zakończenie zawodów.

* W trakcie trwania zawodów będzie sprawdzana energia wystrzelonego śrutu oraz kontrola karabinków w oparciu o aktualny regulamin.

Zapisy tylko poprzez formularz zgłoszeniowy

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY W KLASIE - 25M Light Varmint: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... w/viewform
LISTA ZAWODNIKÓW ZGŁOSZONYCH W KLASIE - 25M Light Varmint: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... Cq/pubhtml

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY W KLASIE - 50M Light Varmint: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... Q/viewform
LISTA ZAWODNIKÓW ZGŁOSZONYCH W KLASIE - 50M Light Varmint: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... hC/pubhtml
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Zrobiłem małe podsumowanie testowanych lufek. Dopiero 21 sztuk, a było już kilka niespodzianek. Na razie przestaję testować, bo w ciągu miesiąca odbędą się zawody (w sumie 5 dni strzelania), w tym te najważniejsze MP2026. Teraz już tylko dopieszczanie sprzętu. Wybieram lufkę od Antka 250 i ona będzie pykała przez te 5 dni na obu dystansach.

Im więcej po minusie, tym słabiej wypadła lufa.

#01 - Walther LG90 (-3)
#02 - Anschutz 2001 (-2)
#03 - Hammerli 450 (-5)
#04 - Steyr LG110 (-9)
#05 - Walther LG400 (-6)
#06 - Hammerli 450 (-4)
#07 - Steyr LG110 (-1)
#08 - Walther LG400 (0)
#09 - Walther LGM-2 (-1)
#10 - Walther LG400 (0)
#11 - Walther LG55 (-2)
#12 - Walther LGR (-2)
#13 - Walther LGV (-2)
#14 - Walther LGM-2 (-2)
#15 - Anschutz 2002 (-2)
#16 - Slavia 630 (-1)
#17 - FWB 800 (0)
#18 - Walther LGV (-3)
#19 - AirArms EV2 (-6)
#20 - Anschutz 2001 (-2)
#21 - Anschutz 250 (0)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Inspiracja wynikiem Jarka Porcka z beżowego.

Piękną grupę strzelił, więc postanowiłem też dziś spróbować. Wiem, że ta lufa od Antka 250 jest super celna. Wziąłem ją jeszcze raz bardzo konkretnie wyczyściłem. Tym razem pozwoliłem detergentowi wyżreć dłużej wszystko co tam się znajdowało. Ostatnio nawet ciut rudej wyszło, dziś nie było po niej ani śladu. Potem szybkie oliwionko i wytarcie do sucha. Wiem, że ona jest piekielnie celna na "57s", więc dziś sprawdziłem klasyczną "19". Strzeliłem tylko 15 śrutów po wyczyszczeniu i od razu złapała mega celność. Pokazuję grupę 5 śrutów, po prawej sobie jechałem zwykłe tarczki. Potem wziąłem inne matryce i trafiała tak samo. Może jutro pyknę 4 tarcze BR i zobaczymy co będzie, ale tym razem nie z "57s", tylko z "19e".

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Coś się dalej dzieje w temacie, więc wklejam nowe fotki. Jeszcze sporo pracy, ale Tomek zapewnia, że to osady będą na całe życie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Ostateczny test lufy z Antoniego 250 przed niedzielnymi zawodami w Rybniku

Niestety nie miałem ostatnio kompletnie czasu na ćwiczenie, testowanie, dopieszczanie, więc idę z czym idę. Nie jestem pewny na 100% nawet jakim śrutem będę strzelał, to okażę się jeszcze dziś wieczorem - mam zamiar jeszcze około 22:00 przed spakowaniem strzelić kilka tarczek i oszacować co wypyka najwięcej Xów.

No ale opiszę co już wiem. Po pierwsze ta lufa lubi prawie wszystko. Nie ma znaczenia czy short, czy klasyczny exact, wali komplety. Sprawdziłem wszystkie moje matryce shorta 07 08 13 15 18 35 57 68 - każda wali komplety, ale 07 13 i 15 robią odskoki (mieszczące się jednak w celu). Największe robi 15 i zawsze odskok jest na dół i lewo, na godzinie 7:30.

Sprawdziłem też kilka klasycznych exactów. Tutaj najlepiej z tych sprawdzonych strzela "19". No i byłem przekonany, że to właśnie tę matrycę zabiorę na niedzielne zawody. No ale przed decyzją jeszcze chciałem sprawdzić ostatecznie 4 tarcze.

Wpierw wyczyściłem lufę detergentem, naoliwiłem, przetarłem do sucha, potem pyknąłem 20 śrutów i sprawdziłem prędkość na chrono - 238 i 239 m/s. No i zacząłem strzelać. Macie tarczę nr 1. Wypadła bardzo fajnie, ale już tarcza nr 2 słabiej. Potem pyknąłem tarczę numer 3 i po niej sprawdziłem chrono - prędkość była 240m/s, czyli super. Strzeliłem 4 tarczę.

Na tarczach macie w kółeczku numerki. Po czwartej tarczy postanowiłem przeczyścić lufę, ale bez detergentu, tylko 3 razy przeciągnąłem sznurkiem na sucho. No i strzeliłem kolejną, 5 tarczę.

Potem otwarłem nową matrycę shorta 68 i też strzeliłem - to tarcza numer 6. A potem zrobiłem mały eksperyment i ostatnią, 7 tarczę strzeliłem pięcioma matrycami shorta - każdy rządek inna matrycą. Po prawej macie napisane jaka to matryca.

Wniosek - lufa trafia.

Zaraz jadę strzelić jeszcze i zobaczymy jakim śrutem pyknie najwięcej Xów. Ale tym razem będę czyścił na sucho przed każdą tarczą i strzelał 5 śrutów po takim czyszczeniu w powietrze.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Kilka zdań o zawodach w Rybniku - z mojej perspektywy.

W Rybniku u Seweryna nie byłem nigdy, dziś był mój pierwszy raz. Nie wiedziałem czego się spodziewać jeśli chodzi o organizację, ani jeśli chodzi o warunki wiatrowe. Dlatego, że pierwszy raz, postanowiłem przybyć wcześnie. Spać poszedłem około 00:30, nastawiłem budzik na 6:00, ale obudziłem się o 5:30 i nie mogłem już zasnąć. Zresztą na 30 minut już nie było sensu. Po drodze szybki hod-dog, tankowanie i w drogę.

Na miejscu okazało się, że już jest sporo ludzi. Już działają, przygotowują tarcze, ustawiają stojaki, zawodnicy się witają. Brakowało mi tego, bo ostatnio na zawodach byłem w Lublinie we wrześniu ubiegłego roku.

Można było przystrzelać wiatrówki, a że było bezwietrznie (jeszcze) to tylko sprawdziłem zero. Wystarczył jeden strzał, śrut trafił centralnie w miejsce celowania, więc nie widziałem sensu strzelać więcej. Poprzedniego wieczora wyselekcjonowałem matrycę 35 short na te zawody. Najlepsza w tej lufie jest 57 short, ale mam już niewiele puszek, do tego na razie jej nie produkują, więc trochę mi było szkoda, zostawię sobie na testowanie nowych luf. Uważam, że na wietrze matryca nie ma już tak wielkiego znaczenia jak na hali - liczy się bardziej strzelec i umiejętność czytania wiatru. Dlaczego wybrałem 35s? Strzelając dzień wcześniej robiła mi tyle samo Xów co 68s, ale to 35s jest znana od ponad roku, a 68s jest nowa, nigdy wcześniej jej nie było. To zaważyło, że wybrałem 35s.

Organizatorzy wywiesili rozpiskę stanowisk. Okazało się, że mam stanowisko nr.3, a w Rybniku jest tak, że jak wylosujecie stanowisko, to całość zawodów strzelacie z tego stanowiska. Ma to swoje wady i zalety. Zaletą jest to, że nie trzeba przenosić gratów.

Musze powiedzieć, że emocje sięgały u mnie zenitu. Czasem ktoś coś mówił (jeszcze przed pierwszą serią) i czułem się jak w bańce, jakby pijany :) To wszystko minęło po pierwszej serii, ale po skończeniu całych zawodów nadmiar stresu opadał i wtedy też dziwnie się czułem, najchętniej poszedłbym spać.

Było zimno, dobrze byłem ubrany (czapka, szalik, rękawice, ciepłe gumowce), ale to gorące herbaty uratowały sytuację. Super było rozmawiać z chłopakami, zawsze coś fajnego można się wtedy dowiedzieć, czasem wpaść na jakiś pomysł. Myślę, że z tych dzisiejszych rozmów (a było ich dużo) urodziło się kilka pomysłów, o których tutaj przeczytacie, ale na razie sza...

Rygor był, sędziowie krzyczeli, nie jestem do tego przyzwyczajony, ale rozumiem, że to ze względów bezpieczeństwa. Jak sami mówili - bo widzieliśmy tutaj już różne sytuacje, i nie chcemy aby się powtórzyły.

25m - tarcza 1

Wcześniej wiatru nie było, było bardzo mokro i wilgotno. Ale jak tylko sędzia dał sygnał do startu, to wiaterek się pojawił. Na początku delikatny, wiatraczki się lewo obracały, ale wstążeczki podwiewały. Starałem się strzelać dość szybko, bo przewidywałem, że wiatr się ruszy. Szczególnie, że Seweryn mówił, że bywa tutaj różnie, czasem wieje bardzo mocno, czasem średnio, ale bywa i cisza. Gerard i Bryan też ostrzegali przed rybnickim wiaterkiem. No i starałem się strzelać szybko, niestety wpadły ze dwie lub trzy 9-tki. Wtedy stwierdziłem, że to bez sensu, że lepiej poczekać. Szczególnie, że sąsiedzi czekali, strzelali o wiele wolniej. Dało się wyczekać, zdecydowanie. No i się starałem, ale też wpadło kilka dodatkowych 9-tek. Myślałem, że będzie ich 6, ale sędzia po podliczeniu pierwszej tarczy wycenił ją na 245/8X, czyli tylko 5 dziewiątek.

Między tarczami poganiali. Zresztą mówili od odprawie, że chcą popędzać, bo miała przyjść dużo gorsza pogoda i trzeba się pospieszyć.

25m - tarcza 2

Przelewki się skończyły, wiatr ruszył mocniejszy, ale nie tylko to, bo zaczął kręcić. Było dużo trudniej, robiłem większe poprawki, ale i tak kilka przestrzeliłem bardzo. Dało się wyczekać, dało. Starałem się, ale gorąca głowa przegrała z opanowaniem - wyszło 242/10X.

Teraz było ciut więcej czasu, bo "stiuardzi" musieli przenieść stojaki z 25m na 50m. No ale my oprócz uzupełnienia powietrza, musieliśmy ustawić wiatraki. A to nie takie proste, bo między stanowiskami było ciasno i trzeba było się starać, aby nie zasłonić tarczy sąsiadm.

50m - tarcza 1

Wiatr się uspokoił. Coś tam czasem się ruszył, czasem nawet zakręcił, ale myślę, że nawet 30% czasu wiatraki stały. Wtedy strzelałem. Strzelałem szybko, chciałem wykorzystać te okienka, gdzie śrut trafiał tam gdzie celowałem. O ile na 25m robiłem dużo prób, to na 50m tych prób było mało, bo chciałem jak najszybciej strzelać, skoro karabin ładnie trafiał. Cała tarcza nie była zła, bo tylko 4 razy trafiłem w oponkę - wyszło 215/3X.

50m - tarcza 2

Wiatrowo było bardzo podobnie. Może był odrobinę silniejszy, ale dało się wyczekać i odszukać moment, kiedy wiatraki stały. Oponek trafiłem mniej, niestety przez to, że miałem słabą lunetę, nie zauważyłem, że w jedną tarczkę wcześniej strzeliłem i posłałem w nią drugi śrut. Wielka szkoda, ale i tak nie było źle - 221/5X.

Na koniec - bardzo dziękuję, było dużo ludzi, sporo z nich stwierdziło, że chcą za dwa tygodnie strzelać u mnie, z czego się bardzo cieszę. Smucę się za to, że Seweryn dziś nie strzelał. Wiem, że miał kupę roboty, bo oceniał tarcze, no ale tak łyso bez niego ... u niego...

W Rybniku byłem pierwszy i na pewno nie ostatni raz. Jest to inne strzelanie niż u nas, czy w Głogówku czy w Lublinie. Specyfika każdej strzelnicy jest inna. Rybnik zapadnie mi w pamięć!

PS. Mam kilka fotek, ale z powodu emocji nie zrobiłem ich za dużo - wybaczcie.

PS2. Wydaje mi się, że policzyli mi o jeden punkt za dużo i jeden punkt za mało, jeśli tak, to by był wynik identyczny, ale nie mam w domu kalibromierza i muszę pojechać z tym do pracy, aby to sprawdzić. Może być tak, że na 25m nie mam 3 miejsca, tylko 4 miejsce, a córka Tomka wpadnie na podium.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

No i zapomniałem! Gratulacje dla tych najlepszych! Mam do kogo równać :)
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#mamutowicz
-#mamutowicz

Post autor: Mamutowicz »

Jedno mnie ciekawi..
Jak to jest że strzelając benchrest - mega stabilna pozycja - na 25m z pecepa, z dobraną lufą i śrutem, wciąż zdarzają się "dziewiątki"..?
Z tego co pamiętam to "10" ma chyba co najmniej 10mm?
Ze sprężyny w kontrolowanych warunkach na 25mm skupienie 10mm to przecież norma?
Co ma wpływ ma takie odskoki?
Wiatr?
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. :)
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać. :D
ODPOWIEDZ