Optyka
-
Optyka
Witam!
Jestem przy zakupie drugiej wiatrówki w moim życiu. Dotychczas w mojej starej wiatrówce nie miałem lunety.
Mam zamiar kupić hawke vantage 3-9x50mm i nie wiem jaki montaż będzie do niej odpowiedni mam tu na myśli średni czy wysoki. Proszę o poradę!
Jestem przy zakupie drugiej wiatrówki w moim życiu. Dotychczas w mojej starej wiatrówce nie miałem lunety.
Mam zamiar kupić hawke vantage 3-9x50mm i nie wiem jaki montaż będzie do niej odpowiedni mam tu na myśli średni czy wysoki. Proszę o poradę!
Re: Optyka
Do 50 wysoki tylko po co Ci to 50?. Nie wiem jaką kupujesz wiatrówkę, ale jeśli to sprężyna to 40-42 lepiej się sprawdzi.
- Mamutowicz
- -#mamutowicz
Strzelcu Wyrobowy! A jakiej wiatrówki używasz?
To dosyć istotne bo w zasadzie determinuje rodzaj optyki..
Do tego styl strzelania też jest ważny - odległości i cele..
Choć z drugiej strony odpowiadając wprost na Twoje pytanie - jak Janusz pisał na 50mm obiektyw tylko wysoki montaż. na średnim nie wejdzie.
To dosyć istotne bo w zasadzie determinuje rodzaj optyki..
Do tego styl strzelania też jest ważny - odległości i cele..
Choć z drugiej strony odpowiadając wprost na Twoje pytanie - jak Janusz pisał na 50mm obiektyw tylko wysoki montaż. na średnim nie wejdzie.
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. 
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać.

Ps.

-
Kupuję hatsana 95. Strzelanie raczej na średnich dystansach. Nie wiem jaką lunetę kupić do 400zł.
Mam na myśli hawke tylko nie wiem czy wybrać 50mm czy 40mm.
Mam na myśli hawke tylko nie wiem czy wybrać 50mm czy 40mm.
Do hatsana 95 tym bardziej nie bierz 50.
https://superwiatrowki.pl/luneta-hawke- ... p-258.html
https://superwiatrowki.pl/luneta-hawke- ... p-257.html
Obie wejdą na średni montaż tylko że.... najlepiej gdybyś najpierw pomyślał o tuningu. Na pudełkowym Hatsanie niewiele lunet wytrzymuje.
https://superwiatrowki.pl/luneta-hawke- ... p-258.html
https://superwiatrowki.pl/luneta-hawke- ... p-257.html
Obie wejdą na średni montaż tylko że.... najlepiej gdybyś najpierw pomyślał o tuningu. Na pudełkowym Hatsanie niewiele lunet wytrzymuje.
-
Nigdy nie tunigowałem wiatrówki i nie wiem co można by było w niej zrobić.
-
Która z tych lunet, które mi pan podał będzie lepsza i czy różnią się one czymś więcej niż przybliżeniem?
-
Bo nie wiem czy warto płacić te 75 zł więcej by mieć trochę lepsze przybliżenie.
Mamy tu taki zwyczaj nie zwracania się do siebie "per pan"
Chyba tylko powiększenie jest inne, chociaż w większości kupują (w tym i ja) 3-12.

Chyba tylko powiększenie jest inne, chociaż w większości kupują (w tym i ja) 3-12.
Hawke 4-12X40 AO Mildot jest bardzo dobrą lunetą w tym przedziale cenowym najlepsza , miałem jakiś czas i uważam ze ma jasny obraz i fajne szkła.
Nie zastanawiałbym sie na 75 PLN warto brać tę
Nie zastanawiałbym sie na 75 PLN warto brać tę
WICHURA HFT TEAM
Steyr LG110 +Valiant HFT 4-12x40 -*-FWB-150
Steyr LG110 +Valiant HFT 4-12x40 -*-FWB-150
- Mamutowicz
- -#mamutowicz
Zgadza się, choć jeśli pieniążki decydują o wyborze, ro wersja 3-9 też będzie dobra. Jakościowo się nie różni od 3-12 a zostanie trochę na montaż.
Na Hatsana nie inny niż 1 częściowy, i na tym elemencie nie należy oszczędzać...
Na Hatsana nie inny niż 1 częściowy, i na tym elemencie nie należy oszczędzać...
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. 
Ps.

Ps.