Szczerbinka i muszka czyli "otwarte"
Bierzemy tarczę, ustawiamy ją na np. 10 metrach, przymierzamy w środek lub pod cel (to zależy jak będziemy w przyszłości strzelać. Po strzale sprawdzamy gdzie umiejscowiona jest przestrzelina na tarczy. Zasada jest prosta :
- jeżeli przestrzelina ułożyła się po prawej stronie to przestawiamy szczerbinkę w lewo
- jeżeli przestrzelina ułożyła się po lewej stronie to przestawiamy szczerbinkę w prawo
- jeżeli przestrzelina ułożyła się nad celem to szczerbinkę w obniżamy
- jeżeli przestrzelina ułożyła się pod celem to szczerbinkę w podwyższamy
Szczerbinkę regulujemy delikatnie, małymi "skokami", po każdej takiej operacji oddajemy strzał aby sprawdzić jak się układa (zmienia) pozycja przestrzeliny.
Lunety
Po zamontowaniu lunety na karabinku ustawiamy najpierw ostrość na odległość na której będziemy zerować lunetę. Jeśli mamy lunetę z zoomem to ustawiamy ją na minimum.
Przy zerowaniu lunety trzymamy się zasad jak przy ustawianiu przyrządów otwartych:
- jeśli przestrzelina ułożyła się po prawej stronie to kręcimy pokrętłem w kierunku zaznaczonym strzałką LEFT a w Rosyjskich lunetach jest to Л
-jeśli przestrzelina ułożyła się po lewej stronie to kręcimy pokrętłem w kierunku zaznaczonym strzałką RIGHT a w Rosyjskich lunetach jest to Π
-jeśli przestrzelina ułożyła się nad celem to kręcimy pokrętłem w kierunku zaznaczonym strzałką DOWN a w Rosyjskich lunetach jest to H
-jeśli przestrzelina ułożyła się pod celem to kręcimy pokrętłem w kierunku zaznaczonym strzałką UP a w Rosyjskich lunetach jest to B
Znalazłem w internecie taką małą ściągę do ustawiania optyki :mrgreen: