Obrazek

Dyskusja o zawodach BenchRest

Dla miłośników strzelania do papieru
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Re: Dyskusja o zawodach BenchRest

Post autor: Kacper_Potocki »

Dziękuję, zapisy zakończone, pewnie dziś zrobimy losowanie i wstawię serie i stanowiska.
FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Wszystko gotowe. Zapraszam już w piątek od godziny 16:00. Mamy strzelnicę dla siebie do nocy - można trenować.
FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Przyjechał SEB AR250. Szedł z Indonezji około 3 tygodnie. Cło trzeba było zapłacić kurierowi DHL w wysokości 907 zł. Jeszcze nie rozpakowałem, wygląda, że będzie trudny do zmontowania.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Panowie, dziś zjechała już ekipa z Lublina i wpadły też Wadowice :) Trochę popykaliśmy...

Ale do celu - kilka osób zrezygnowało, kilka osób przeniosło dzień uczestnictwa z soboty na niedzielę i odwrotnie, ktoś się dopisał poza listą na ostatnią chwilę i musiałem dostosować serie i stanowiska do nowych realiów.

No i najgorsze - wybaczcie mi. Pierwotnie miało być tak, że strzelamy tylko 25m trzy tarcze, a potem 50m trzy tarcze. Ale było sporo dyskusji, że jednak będą osoby, które bardzo długo będą musiały czekać - będą poszkodowane, bo strzelają tylko 25m. Wiem, że nie ma złotego środka, zawsze ktoś będzie niezadowolony, no ale jutro będziemy strzelać naprzemiennie, czyli czeka nas przeklikiwanie. Ja też wolę nie przeklikiwać lunety między dystansami, ale rozumiem tych, co czekają.

Oto ostateczne grupy, zrobione w tej chwili, bo jeszcze pół godziny temu jedna osoba zrezygnowała (choroba). Grupy na niedzielę zrobię w sobotę wieczorem, jak będę wiedział kto będzie, a kogo nie będzie. Cały czas dwie osoby się wahają.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Rozlosowanie na niedzielę. Tym razem losował AI z google :)

Spotykamy się od 8:00, a startujemy o 9:00.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Wyniki z dnia pierwszego (sobota):https://brickwall.pl/allshooters/events ... EK5nddVKqQ

Wyniki z dnia drugiego (niedziela):https://brickwall.pl/allshooters/events ... SkS5YGu3dw

Mam też trochę fotek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Zachęta do wzięcia udziału... https://www.youtube.com/watch?v=Iy6Zdfy919k
Ostatnio zmieniony 31 maja 2026, 21:16 przez Kacper_Potocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Kilka krótkich nagrywek z telefonu.

https://www.youtube.com/watch?v=v3c3gzBDFd4
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

W weekend byłem za bardzo zmęczony, aby pisać, ale dziś będę mógł wszystko podsumować.

Po pierwsze bardzo dziękuję osobom, które przyjechały. Strzelali wszyscy, mieliśmy w niedzielę też rodzynkę Marzenkę :) Bardzo się cieszę, że pierwszego i drugiego dnia było ponad 10 osób strzelających. Zdaję sobie sprawę jak to niszowa konkurencja. Dodatkowo do mnie jest dość daleko, bo 5km dalej, na południe zaczynają się już góry :) Trzeba przejechać kawał drogi, aby tu dotrzeć. No ale daliście radę :) Dla wszystkich co byli super podziękowania!

Druga sprawa to chcę podziękować gospodarzowi tego obiektu - Panu Bogusiowi Haczkowi. Nie tylko udostępnił nam klucze i dał dostęp do całości obiektu (od piątku do niedzieli), to jeszcze ufundował nagrody w niedzielę za dwa pierwsze miejsca, a w sobotę kupił bułeczki, kiełby i dostarczył.

Kolejne podziękowanie dla Radzia z Zawiercia (Ra_do). Chłop nigdy nie był u nas, ale zechciał kupić nagrody i wysłać je paczką. Dzięki Radkowi każdy w sobotę i każdy w niedzielę miał losowy prezent - były śruty, noże, okulary strzeleckie, bipody, montaże i latarki i inne... W sumie nagrody za około 1000zł tak na szybko policzyłem.

Dodatkowo dorzucili się do nagród Mateusz Mika (brał też udział w zawodach) - dorzucił piwerka i mocniejsze trunki jako nagrody do rozlosowania. Bardzo Mateuszowi dziękuję i fajnie, że postrzelał :) Dziękuję też Pani Ewelinie Kani z firmy Biofeed, która ufundowała dwa bezrękawniki.

Jestem przeszczęśliwy, że zawody się odbyły i udały. Nikt nie został postrzelony, nic złego się nie stało, choć wiecie - była to czysta amatorka i sami musimy dbać o bezpieczeństwo na takiej imprezie. Zawsze się o to boję, czy każdy wróci bez szwanku :) No i warunki - wiatr był bardzo podchwytliwy, był trudny, choć wcale nie był bardzo mocny. Kręcił, robił zrywy, zmieniał kierunki w zależności od stanowiska i odległości. Wiatraki potrafiły być ustawione w trzech kierunkach na jednym torze. Pogoda - w pierwszy dzień trochę dolało, ale drugi wynagrodził :) Super, że ludzie pomagali, bo bym nie mógł się skupić na strzelaniu, ale udało się i mogłem odetchnąć i się skupić :) Bardzo wszystkim dziękuję! Wiem, że ABR ma zgraną ekipę i ludzie są zwyczajnie fajni - dadzą się lubić. Bardzo miło spędza się czas wśród tych ludzi.

Napiszę też szczegółowo moje odczucia z samego strzelania. Tym razem udało się strzelić dobrze, bo pamiętam, że w 2025 roku temu u mnie było słabo, na MP w Głogówku jeszcze słabiej, no i w Lublinie na jesień też bardzo słabo wypadłem.

PS. No i specjalne podziękowania dla Rafała z Biełegostoku (Eurogun) za podesłanie fajnej lufy z 45-letniego Antka Model 250, i podziękowania dla Darka (Senio), że mi ta lufę tak fajnie obrobił i dopasował. Ona pięknie strzela praktycznie ze wszystkiego co włożę w port. Tym razem, podobnie jak w Rybniku używałem shorta 35 z roku 2026 - skrót (35s/26)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Kędzierzyński bóbr przysiadł ostatnio i skończył rzeźbić pierwszą osadę. Teraz zostało już tylko olejowanie, potem osadzenie systemu i za kilka tygodni pierwszy karabinek będzie ukończony. Tak wygląda, nie będzie już inaczej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Napiszę jeszcze kilka zdań o tym, jak to wyglądało od mojej strony i zapominam o tym co za mną, a patrzę na to co przede mną, czyli Głogówek.

Aby nieco oddać moje emocje napiszę, że samo strzelanie mnie tak bardzo nie martwiło, a raczej rzeczy takie, aby zawody przebiegły pomyślnie, aby się ludziom podobało, aby nikt nie został postrzelony. Poprzedniego roku wziąłem sobie za dużo na barki i byłem nie tylko zmęczony fizycznie, ale też emocjonalnie, więc w tym roku stwierdziłem, że ograniczę imprezę o kilka udogodnień. No i wydaje się, że był to pomysł ok, bo byłem mniej pochłonięty organizacją.

1 dzień 25m

Strzelałem w pierwszej serii, wiatru jeszcze nie było, tasiemki zwisały nieruchomo, a tylko od czasu do czasu delikatnie zostały ruszone powiewem. Można powiedzieć, że był to festiwal luf. No ale troszkę się za bardzo rozluźniłem, bo zamiast strzelać ostrożnie, być pewnym, że tasiemki zwisają nieruchomo, to zgubiłem dwa punkty w momencie, kiedy właśnie ruszyły. Okazało się, że inni też zgubili. W drugiej serii zaczęło już wiać i kręcić, ale popełniłem błąd, który mnie dużo nauczył. Strzelałem za szybko, nie wyczekiwałem, tylko robiłem przesunięcia. To mnie zgubiło, bo były momenty, kiedy można było strzelać centralnie, wiatr ucichał. Albo momenty, kiedy wiatr wiał jednostajnie w twarz. Wtedy zauważyłem, że śrut dziwnie się zachowywał, bo zamiast spowalniać i uderzać na tarczy w dół, to jakoś go dziwnie podbijało i trafiał około 5-6mm w górę. Na tej tarczy zgubiłem najwięcej, już teraz nie pamiętam, ale byłem chyba bez pięciu, albo bez sześciu. Trzeciej tarczy nie pamiętam. Finalnie na 25m pierwszego dnia stanąłem na najniższym stopniu podium, ze stratą 2 punktów do Jarka (II m.) i ze stratą 3 punktów do Rafała (zwycięzcy). Bardzo się cieszyłem, bo takie było założenie - stanąć na podium.

1 dzień 50m

50m nigdy nie strzelałem dobrze, bo bardzo mało trenowałem. Ale lufę mam super, a pierwsza seria była łaskawa zarówno z powodu delikatnego wiatru na wylosowanym stanowisku. Strzeliłem bardzo fajny wynik, ale ta tarcza nie miała historii. Natomiast druga miała, bo strzelałem z samego środka i to było dziwne. Z lewej strony wiał wiatr w prawo, a z prawej strony odbijał od płotu wiatr w lewo i na moim stanowisku to się kompensowało i była względna cisza. Bardzo fajnie mi się strzelało. Niby po lewej i prawej zawierucha, a u mnie cisza i to na środku, gdzie się często działy dantejskie sceny wiatrowe :) Chyba wypykałem 227 pkt, to dla mnie bardzo dobry wynik. Trzeciej tarczy nie pamiętam, ale po wszystkim udało mi się załapać również na podium, na III miejsce ze stratą 5 punktów do Jarka (II miejsce) oraz ze stratą 10 punktów do Tomka (I miejsce). Co można powiedzieć? Jak na takie warunki to wyniki dość ciasne.

2 dzień 25m

Poprzedniego dnia byłem spięty, zdenerwowany, kichami mi wywracało. Nie tylko samym strzelaniem, ale organizacją, bo nie wiedziałem jak to wypadnie. Ale drugiego dnia już pełen luz. Wiedziałem, że daliśmy radę pomimo deszczyku, to drugiego też damy, a nie ma padać. Widziałem, że chłopaki są zaangażowani, pomagają. Zeszło całe ciśnienie, mogłem na spokojnie myśleć tylko o strzelaniu. Wszystko były przygotowane z dnia poprzedniego. Tym razem losował wszystko chat GPT, zadałem tylko zapytanie, aby wylosował i poradził sobie z tym super. Szkoda tylko, że mi wylosował stanowiska najsłabsze, czyli ominął "2" :) Doszła nam też rodzynka w postaci Marzenki, którą Tomek K. przywiózł. Ponieważ debiutantka, to strzelała ze "zbanowanej" jedynki. Pierwsza moja tarczka nie poszła źle, ale nie pamiętam ile miałem punktów, chyba bez 3. Za to druga była perełką, moją najlepszą tarczą w życiu. Miałem stanowisko na środku, a rosnąca temperatura powodowała ruchy powietrza. Bardzo wiało, ręciło, wiatr zmieniał kierunek nagle, przyspieszał nagle, a czasem się uspokajał, ale nigdy tak, aby nie wiał. No to tutaj zastosowałem metodę, której mi dzień wcześniej zabrakło, czyli czekałem. Strzelałem tylko wtedy, kiedy wiatr wiał jednostajnie mi w twarz, wtedy celowałem 3mm pod środek i śrut windowało w górę i trafiał w dziesiątkę. Strzelałem też jak wiatr się uspokajał. On co prawda tasiemkami poruszał, ale na tyle, że celowałem w środek (w jego lewą część - w zewnętrzną część linii) i wpadały dziesiątki. Bardzo często też chodziłem na próbne i nieraz znosiło aż na 7-mkę. Trzeba było czekać! Jak już wiedziałem, że zostały mi 4 tarczki do upolowania, a wszystko inne było dziesiątką, no to przyszły emocje. Chłopakom powiedziałem, to się śmiali, ale wyczekałem i dowiozłem komplet. W tych warunkach dowieziony komplet to dla mnie najważniejsza tarcza do tej pory. Trzeciej już nie pamiętam, ale ogólnie zdobyłem I miejsce z dość dużą przewagą. Moim zdaniem kluczowe było strzelanie pod tarczę jak wiatr wiał w twarz. Nie wiem jak to możliwe, ale short podbijało w górę.

2 dzień na 50m

Tutaj nie pamiętam szczegółów poza dosłownie kilkoma epizodami. Pierwsza i trzecia tarcza poszły mi dobrze, ale środkowa bardzo słabo. W momencie strzału śrut aż trzy razy zniosło w białe, najniżej oceniane pole. Dodatkowo raz było coś nie tak ze śrutem, bo celując w tarczkę na dolnym rządku śrut poleciał na tarczkę na górnym rządku, gdzie już była przestrzelina. No ale warunki wszyscy mieli ciężkie, więc dowiozłem wynik też na pudle, czyli II miejsce - ze stratą 11 punktów do Jarka (I miejsce).

No i takie to zawody, dużo emocji, bardzo ciężki wiatr, ale podobało mi się, bo był nieoczywisty i stale coś mieszał. Był bardzo różny w zależności od stanowiska, więc losowanie też miało znaczenie. Bardzo fajne zawody i nie mogę się doczekać do 10 października, kiedy zrobimy na tej samej strzelnicy zakończenie sezonu Pucharu Polski 2026 :)
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Osada skończona, karabinek do odbioru - jadę w środę go odebrać do Kędzierzyna-Koźla. Super robota, teraz nauczyć się z tego strzelać :)

https://www.youtube.com/watch?v=t94nCXArc0w

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

A tak wygląda już zmontowany z lunetą March x48 (stałka).

Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

No to Łukasz ma wyzerowany karabinek. Lufa dorobiona z Hammerli 460, dobrany śrut JSB Exact Short "13"/26, wyregulowana prędkość na 240-242m/s, lufa wyczyszczona i naoliwiona. Karabinek strzelił 250/10x , 250/10x , 250/14x , 249/10x. Teraz może spokojnie jechać na MP i powalczyć.

https://www.youtube.com/watch?v=N_6hOWHETQw
ODPOWIEDZ