Obrazek

Steyr LG110 - trzeba uważać na używki :)

Testy zestawów wiatrówkowych. Opinie, funkcjonalność, skupienia. Najlepiej poparte zdjęciami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Steyr LG110 - trzeba uważać na używki :)

Post autor: Kacper_Potocki »

Bartek Dąbrowski był ze dwa tygodnie temu u mnie ze swoim Styer LG110. Kupił używany karabinek za sporą kwotę. Sami wiecie ile te karabinki kosztują, nie była to kwota mała. Mieliśmy go sprawdzić. Niby sprawa prosta, co może pójść nie tak, skoro to Styer? Ten system ma fajny antyodrzut, działający nawet przy 17J, do tego regulator trzyma prędkość jak zabetonowany. Pozostaje wyczyścić lufę, dobrać śrut i będzie walił komplety.

No i wpadł Bartek. Najpierw sprawdziliśmy na chrono i zazwyczaj te karabinki trzymają +-2m/s (doskonałe sztuki) +-4m/s (dobre sztuki), a ten miał różnicę 7m/s. Ok, tragedii nie ma, ale jak na Styer to powinno być lepiej. No i zaczęliśmy pykać..., ale karabinek strzelał dziwnie. Robił skupienie piękne i po kilku strzałach "pyk" i już kolejne strzały też robiły skupienie, ale jednak przesuwały się o około 1cm w prawo i 0,5cm w dół. I po kilku strzałach znowu to samo. Moja szybka diagnoza - luneta ma wadę i krzyż się przesuwa. No ale to porządny Sightron do BRki. Zmieniliśmy na moją, pewna lunetę i problem nadal się pojawiał. Szybko zadzwoniłem do Tomka Leśnego, nakreśliłem problem, a Tomek od razu - lufa ma złe zamocowanie i się przesuwa. No i miał rację, jak odkręciłem dwa robaczki, to nie dość, że lufa miała te dwa frezy na śruby mocujące rozwiercone szeroko i do stożka, a śruby były wąskie i czoła miały płaskie, to jeszcze z kostki w miejscu mocowania wyszedł duży kawałek plastiku, który miał tam coś mocować, uszczelniać - wyglądało jakby nożyczkami docięty kawałek plastikowej teczki na dokumenty. No a same śruby nie mogły trzymać się w otworach, więc były przykręcone poza frezami, więc finalnie okazało się, że lufa się co kilka strzałów obracała w kostce.

Na szczęście miałem inną lufę do Steyra, więc ją wymieniliśmy, ale mechanizm zamykający przestał działać. Ewidentnie coś się popsuło. Trochę byłem rozczarowany, szczególnie, że przegapiłem moment, kiedy przestał się zamykać.

Szybka decyzja - trzeba zawieść do Tomka Leśnego - niech zerknie, zdiagnozuje i naprawi gagatka. Tak zrobiłem, za kilka dni karabin był u Tomka.

No i co się okazało? Że był wielokrotnie rozkręcany, w środku poluzowane elementy, nie miał wcale mechanizmu antyodrzutu (podczas strzelania coś mi podskakiwał na stoliku, jak Walther, a nie powinien przecież). Talerzyki w regulatorze miały dziwne kształty, wszystko było zasyfione smarem, który miał w sobie odrobinki piasku i to wszystkie działało jak papier ścierny. Dobrze, że wtedy się popsuł, bo biedny Bartek by pojechał do domu i by po niedługim czasie się sam rozleciał. No ale Tomek dał radę i ekspresowo naprawił. Odebrałem go w czwartek (wczoraj), a dziś mogłem postrzelać.

Prędkość trzyma, antyodrzut działa i karabinek ani drgnie, lufa strzela pięknie. Pierwsza matryca nietrafiona #18 i były odskoki, ale już druga #19 i zrobiła komplet, a potem 249. Karabinek jest gotowy do walki. Tak piszę ku przestrodze - jak się kupuje używańca, to trzeba uważać.

Tomek może napisać więcej o nim.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Evo.10 | LG.400 | HW.40 | Diana.75
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#mamutowicz
-#mamutowicz

Re: Steyr LG110 - trzeba uważać na używki :)

Post autor: Mamutowicz »

Dlatego nie lubię pecepów..
Drogie.. skomplikowane i drogie..
W dodatku skomplikowane i drogie.
Nie ma to jak dobra sprężyna..
Niedroga, prosta i niedroga..
No i jest na co zwalić jak się nie trafi.. :)
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. :)
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać. :D
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

Wracam do tematu, bo zachowały mi się fotki z naprawy od Tomka.

Pierwsze dwie fotki to lufa od strony systemu. Ona powinna być wkręcona na śrubeczki zakończone stożkiem, a tam były śrubki zakończone płasko, więc nie miały prawa trzymać. Poprzedni właściciel, aby lufa się nie kręciła włożył między nią, a system taki plastiki ze zdjęcia nr.3 (chyba butelka pet), a same śruby trzymały lufę z drugiej strony, gdzie nie ma frezów, ani otworów, czyli podczas strzelania lufa się obracała i śruby rysowały w około ładne szlaczki.

Na zdjęciu numer 4 mamy w środku kupę smaru, ale do niego przyczepiło się pół wiaderka piasku i to wszystko powodowało, że działało jak papier ścierny. Prędzej czy później, by się wytarło od samego używania.

Kolejna fotka to niedokręcone śruby w miejscu gdzie wkręcało się kartusz. Dwie wyraźnie już wystawały, reszta była tylko niedokręcona.

Takie blaszki były wsadzone między lufę, a separator na końcu, aby go wycentrować i przytrzymać na miejscu.
1
Obrazek
.
2
Obrazek
.
3
Obrazek
.
4
Obrazek
.
5
Obrazek
.
6
Obrazek
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#mamutowicz
-#mamutowicz

Post autor: Mamutowicz »

Ktoś pewnie przeczytał w temacie Hatsana o tuningu PET i pomyślał.. ( może ciut zbyt mocne określenie.. ) że jak w Hatsanie to działa to w Steyerze będzie jeszcze lepiej.. :)
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. :)
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać. :D
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Opiekun Benchrest
Opiekun Benchrest

No i w sumie jeszcze jedna rzecz ważna, bo pierdół było kilka, ale o nich nie ma co pisać. Karabinek nie miał absorbera - zwyczajnie kopał, bo nie miał antyodrzutu, który w Steyr jest na serio dobry.

Kilka fotek jeszcze, bo właściciel karabinka prosił, abym na beżu wkleił.

Obrazek
.
Obrazek
.
Obrazek
ODPOWIEDZ