Obrazek

Oparcie karabinka

Powtarzające się pytania dotyczące wszystkich działów technicznych.
Automatyczne czyszczenie po 14 dniach.
ODPOWIEDZ
Chucky

Oparcie karabinka

Post autor: Chucky »

Witam.
Ma takie pytanie, karabinek oparty na worku z piaskiem gdzie punktem podparcia jest dźwignia dolnego naciągu jest super celny, oparty o łoże sieje jak Kargul żyto :idiota:
W czym jest problem, jak to "naprawić"?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2025, 1:00 przez Chucky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamazek
szpecjalista od GPK Zasłużony 2021

Re: Oparcie karabinka

Post autor: kamazek »

Moim zdaniem trzeba naprawić operatora karabinka ;)
Zbyt mocno szarpie karabinkiem podczas strzału i lufa kiwa się na boki, gdy łoże jest podparte.
Ewentualnie lufa ma luzy i stabilizuje się podczas jej podpierania :)
Co to za karabinek ?
Awatar użytkownika
Qbuś
-#zasłużony2020-21s
-#zasłużony2020-21s

Post autor: Qbuś »

:hm: Wiatrówka sprężynowa podskakuje zanim śrut opuści lufę dlatego bardzo ważne jest podpieranie jej za każdym razem w tym samym miejscu i nie bezpośrednio na worku, tylko na dłoni a dłoń z wiatrówką dopiero na worku. Staraj się nie ściskać dłoni na której opierasz wiatrówkę tylko lekko ją przytrzymaj (za każdym razem tak samo i w tym samym miejscu). No i trening, trening, trening, trening, trening, trening,
Ps. W sieci jest książka (pdf) pod tytułem :"Sztuka celnego strzelania", jest w niej cała masa cennych porad i opisów, które działają też w wiatrówkach. 8)

Kurde Kamaz ale ty szypki jesteś :lol:
Czas na małe "conieco" :D ⚡ 🇺🇦
Chucky

kamazek pisze: 12 mar 2025, 19:58 Moim zdaniem trzeba naprawić operatora karabinka ;)
Celna uwaga, derilium z pewnością nie pomaga :lol:

Zbyt mocno szarpie karabinkiem podczas strzału i lufa kiwa się na boki, gdy łoże jest podparte.
Może być..

Co to za karabinek ?
Ten co to suchej nitki nie zostało na nim czyli Hammerli 900( po pełnym tiuningu) ale ja się uparłem że będą ludzie z tego egzemplarza.
Chucky

Qbuś pisze: 12 mar 2025, 20:12 :hm: Wiatrówka sprężynowa podskakuje zanim śrut opuści lufę dlatego bardzo ważne jest podpieranie jej za każdym razem w tym samym miejscu i nie bezpośrednio na worku, tylko na dłoni a dłoń z wiatrówką dopiero na worku.

To wiem , ale ogladalem tu na forum film w slow motion i widzialem drgania lufy, pomyslalem ze jej podparcie amortyzuje drgania

Staraj się nie ściskać dłoni na której opierasz wiatrówkę tylko lekko ją przytrzymaj (za każdym razem tak samo i w tym samym miejscu). No i trening, trening, trening, trening, trening, trening,
Dziekuje bardzo :up:

Ps. W sieci jest książka (pdf) pod tytułem :"Sztuka celnego strzelania", jest w niej cała masa cennych porad i opisów, które działają też w wiatrówkach. 8)
Juz zaczalem przegladac.

Chucky

Poczytałem trochę polecana lekturę i mam takie pytanie.
Czy karabinek z powodu zamontowania lunety nie zmienił środka ciężkości (tył) stąd mój problem ze oparty na łożu sieje a oparty na końcu lufy celny?
Może dociążyć lufę?
Jeśli tak to jak?
Pozdrawiam serdecznie
Chucky

Żyje ktoś na forum jeszcze? 😋
Awatar użytkownika
zaskoor
-#zasłużony2020-21s2
-#zasłużony2020-21s2

Post autor: zaskoor »

Zyje żyje, na moje niefachowe oko masz luz na lufie. skoro zaparta lufa strzela powtarzalnie a luźna bo karabin oparty o łoże to lufa lata jak chce .
Chociaż to dolny naciąg i lufa jest stała.. Daj do przestrzelania komuś z większym doświadczeniem :) ew po prostu drugiej osobie niech wykluczy Twój błąd.
Było C11, P900, Vantage, C1377, Hydraulik. QB78 Mamutkowy
Jest c1077 , PSsssst , p17 , kuperek , ABS z ASG, Diana SzturmRider :) ReX Deystar
Awatar użytkownika
kamazek

Post autor: kamazek »

Żyje, ale co to za życie ;)
Wszystkie karabinki mają mocowanie na lunety +- w tym samym miejscu, więc nie ma to wpływu na celność.
Powiem (czy raczej napiszę ;) ) tak :
Miałem tą wiatrówkę kiedyś na serwisie, od znajomego.
Dla mnie to jest leciutko ulepszona wersja B3, czyli z ładniejszą osadą i lepszym spustem.
Cała reszta to badziew pod względem wykonania.
Nawet Crosman Copperhead, też chińczyk, to przy niej Mercedes.
Niestety, nie zrozumie tego nikt, kto nie miał w rękach i nie strzelał z czegoś porządnego, choćby z HW50.
Tyle w temacie :)
Chucky

zaskoor pisze: 15 mar 2025, 19:25 .. Daj do przestrzelania komuś z większym doświadczeniem :) ew po prostu drugiej osobie niech wykluczy Twój błąd.
Tak zrobię, dziękuję bardzo 👍
Chucky

kamazek pisze: 15 mar 2025, 19:30 Żyje, ale co to za życie ;)

Hehe, ważne że się żyje 👍, w pewnym wieku to sukces.

Powiem (czy raczej napiszę ;) ) tak :
Miałem tą wiatrówkę kiedyś na serwisie, od znajomego.
Dla mnie to jest leciutko ulepszona wersja B3, czyli z ładniejszą osadą i lepszym spustem.
Cała reszta to badziew pod względem wykonania.
Nawet Crosman Copperhead, też chińczyk, to przy niej Mercedes.
Niestety, nie zrozumie tego nikt, kto nie miał w rękach i nie strzelał z czegoś porządnego, choćby z HW50.
Tyle w temacie :)

Nie napisze że to cud techniki ale różni się sporo od B3, różna długość lufy, dźwigni naciągu, długość i waga całości też inna. Spust też inny choć twardy jak diabli (udało mi się wyprowadzić go niemal na dotyk choć większość pisała ze to niemożliwe).
Myślę też że sporo opinii opiera się na wypustach tego modelu z przed niemal 20 lat..
Mam dwa egzemplarze, jeden nowy, drugi ma że 12 lat. Różnią się sporo. Obecna ma pełen tuning zrobiony i jest dość dobrze (celnie) strzelający karabinkiem z ciekawym designem. Największym mankamentem w tym układzie jestem ja z derilium 😋

ODPOWIEDZ