Obrazek

Crosman "coperek" Copperhead po kilku miesiącach u

Awatar użytkownika
kamazek
szpecjalista od GPK Zasłużony 2021

Re: Crosman "coperek" Copperhead po kilku miesiącach u

Post autor: kamazek »

@KubaS, o tjuningu Crosmanów Cooperhead i Summit czy Gamo Hunter (to ta sama konstrukcja) napisano i zrobiono filmików na pół internetu.
Mnie osobiście nikt nie zmusi, aby wałkować to po raz enty :)
Tutaj, na beżowym, innych forach czy na YT jest masa informacji, co zrobić, aby poprawić spust w tych wiatrówkach.
Wymiana sprężyny ma sens, jeżeli fabryczna ewidentnie ma za mało poweru i oczywiście cały system działa poprawnie.
Optymalna dla tych systemów jest energia 14-15 Juli.
Nie pchaj się w jakieś eksperymenty ze sprężynami gazowymi, to zazwyczaj są niskiej jakości wynalazki chińsko-tureckie, a napompowane do 17 Juli pieknie rozwalają lunety :)
A jezyk spustowy to moja produkcja, fabryczny jest za daleko dla moich kulfoniastych, raczej krótkich paluchów :)

Co do sprawy celności, raz dobrze raz źle.
W jakim stanie technicznym jest sprzęt, czyli wiatrówka, montaż, luneta ?
Jakim śrutem strzela się, takim samym dobrym, np. JSB czy HN, czy losowo najtańszym ?
Czy powtarzalnie składa się do strzału ?, wiatrówki sprężynowe są na to czułe.
Jaki strzelec ?
Itd, itd, itd... :)
KubaS

Post autor: KubaS »

@kamazek wiatrowka wydaje mi sie ze jest w dobrym stanie technicznym posiadam ja jakies poltora roku. Obecnie strzelam srutem crosman pointed 7.4 graina. I nie jest to tak ze jest on nie celny bo strzela mi sie nim bardzo dobrze tylko zdarzaja sie dni w ktore poprostu nie jestem wstanie trafic w nic... nie wiem z czego to wynika. a i jeszcze apropos sprzetu to uzywam taniej lunety BSA 3-9 x32 30/30, nie zauwazylem aby sie rozregulowywala. Strzelam glownie na stojaco, ale z podparciem czy na lezaco tez zdarzaja sie dni w ktore doslownie trafiam w puszke z 30m raz na 15 razy :c
Awatar użytkownika
kamazek

@KubaS, nie wiem co mam doradzić. Jeżeli wiatrówka jest "pudełkowa" to zrobić trzeba jej podstawowy tjuning.Sprawdzić na chrono stabilność energii. Rozebrać, wyczyścić. Wywalić stalowy, ciężki korek z tłoka. Zmienić prowadnicę na ertalitową.Wymienić uszczelkę tłoka na zepto. Sprężynę albo tylko splanować, jeżeli jest prosta albo wymienić. Spust zmiękczyć. Można dać osłonę pet. Sprawdzić koronę lufy, ewentualnie poprawić. Wszystko poprawnie nasmarować smarem molibdenowym. Sprawdzić, czy montaż lunety jest stabilnie zamontowany, najlepiej sprawdzić skupienie na dobrej lunecie. Śrut pointed jest zazwyczaj dobry do 30 m, powyżej to raczej JSB Exatct. Generalnie to jest tani karabinek klasy rekreacyjnej, powtarzalny, po zrobieniu do 30m do kapselków, powyżej to kwestia egzemplarza. Chcesz coś zdecydowanie celniejszego, kup HW50. Koniec :)
KubaS

Post autor: KubaS »

@kamazek wiem ze pewnie jestem troche upierdliwy ale doslownie nigdzie nie jestem wstanie znalezc informacji o tym jakie konkretnie czesci kupic do mojego copperheada... czy np taka uszczelka tloka zepto (cokolwiek to znaczy) jest dobierana na podstawie konkretnych rozmiarow czy sa jakies dedykowane dla konkretnej wiatrowki?
Awatar użytkownika
kamazek

A znasz takie cuś jak wyszukiwarka Google ? ;)
Po wpisaniu frazy "Crosman Copperhead tuning" otworzy ci się masa linków, wystarczy poczytać.
A moja rada to, wpisz "superwiatrowki.pl", znajdź tam nr telefonu lub mail, zadzwoń, napisz w czym problem, dostaniesz wszystkie informacje :)
Awatar użytkownika
Qbuś
-#zasłużony2020-21s
-#zasłużony2020-21s

Post autor: Qbuś »

Kamaz.... wyszukiwarka mu nic nie wyszuka, bo trzeba pisać poprawnie (używając Polskich znaków) a ten gość tego nie ogarnia . 8)
Czas na małe "conieco" :D ⚡ 🇺🇦
Awatar użytkownika
kamazek

A gdzie Ty Qbusiu masz we frazie "Crosman Copperhead tuning" polskie znaki ? :lol:
Awatar użytkownika
Qbuś
-#zasłużony2020-21s
-#zasłużony2020-21s

:hm: Wszystkie są polskie, tylko ustawiłeś w dziwnej kolejności :lol:
Awatar użytkownika
kamazek

No tak, to znowu moja wina :(
Wiesz co ? Wal się kamaz ! :PP
Awatar użytkownika
Qbuś
-#zasłużony2020-21s
-#zasłużony2020-21s

:spoko:
Awatar użytkownika
Mamutowicz
-#mamutowicz
-#mamutowicz

Post autor: Mamutowicz »

Wiecie co.. Ja tam na krosmanach się nie znam.. ale po wpisaniu "Crosman Copperhead tuning" wyszło mi takie cuś:
Obrazek
Tuning absolutny.. :D

Raczej bym jednak prosił żebyście się przemogli i jednak podpowiedzieli koledze jakieś bardziej dokładne informacje zamiast odsyłać do gogli, bo pierwsze co wywalają to tuning absolutny którego osobiście bym absolutnie nie polecił nawet do norkonii dżermany.. :D
No a tak poza tym to po uj to forum jest?
Żeby za każdym razem do gogli odsyłać i niech sobie ludzie oglądają jakieś przyebane filmiki na jutubie?
TX200 by Tony Leach + SS 10x42 - do lufy exact i heja na tor.. :)
Ps.
Zacząłem znowu szczelać..
Dam znać jak zacznę ftrafiać. :D
ODPOWIEDZ