Obrazek

Jaki karabinek na co 2

Sprzęt najpopularniejszych producentów.
ODPOWIEDZ
Kubanczyk09

Jaki karabinek na co 2

Post autor: Kubanczyk09 »

Witam!
Jestem zdecydowany kupić długi karabinek na co 2. Zależy mi aby był celny. Mile widziany magazynek. Cena do 700-800 zł. Byłem zdecydowany kupić QB78 1085 ale coraz częściej czytam że trzeba go rozebrać i wymienić wszystkie oringi żeby gaz się nie ulatniał. QB78 1085 to dość stara wiatrówka. Czy przez tyle lat nie powstała jakaś lepsza wiatrówka na co 2 od QB?

Proszę mnie nie przekonywać do PCP
Awatar użytkownika
kamazek
szpecjalista od GPK Zasłużony 2021

Re: Jaki karabinek na co 2

Post autor: kamazek »

Diana Chaser, w tej kwocie zestaw z dwiema lufami i magazynkiem, zostanie nawet na lupkę 4x32.
Do rekreacji idealna, po drobnych poprawkach kapselki na 25 metrów fruwają bez problemu :D
Nikt nie da ci gwarancji, że jakiś oring nie puści z czasem nawet w najdroższym sprzęcie, a co dopiero w strzeladle za parę stówek :D
----------------------------------------------
LaOs Wrocław zaprasza :spoko:

Żona z czarnym pasem karate to silna rodzina, grzeczne dzieci, uprzejma teściowa i kochający, wierny mąż :P
Kubanczyk09

Dzięki za odpowiedź ale wolałbym coś co bardziej przypomina karabin. Ta Diana wygląda jak zabawka
Awatar użytkownika
kamazek

To warto sprecyzować wszystkie wymagania, podałeś tylko napęd i widełki cenowe :)
Artemis CR600W, może występować i pod innymi nazwami/markami, wszystkie oparte są na tej samej konstrukcji.
I wszystkie będą wymagać drobnych/większych poprawek, aby lepiej działały.

A najbardziej przypominać karabin, na przykład z WW2, będzie jakaś replika ASG, np. KAR98 :P

Żona z czarnym pasem karate to silna rodzina, grzeczne dzieci, uprzejma teściowa i kochający, wierny mąż :P
Kubanczyk09

Chyba zostanę przy QB78 1085 z magazynkiem a później ja może przerobie na PCP
Awatar użytkownika
kamazek

Kubanczyk09 pisze: 26 lip 2024, 18:42
"Proszę mnie nie przekonywać do PCP"
Kubanczyk09 pisze: 27 lip 2024, 22:00 Chyba zostanę przy QB78 1085 z magazynkiem a później ja może przerobie na PCP
Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 lip 2024, 8:48 przez kamazek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kubanczyk09

Pisałem żeby nie proponować mi PSP bo zawsze jak pytałem na forach o wiatrówkę na co 2 odradzano mi i wciskano na siłę PSP. A qb78 jest wiatrówka na CO2 którą łatwo można przerobić na PSP. Jest też dużo tańsza od wiatrówek na PSP
Awatar użytkownika
kamazek

Ja osobiście używam również wiatrówki na co2, nie ciągnie mnie do PCP, ze względów logistycznych, odpada konieczność targania ze sobą pompki lub butli.
Oczywiście największą wadą napędu co2 jest wrażliwość na niskie temperatury, wtedy używam tradycyjnej sprężyny :)

A co do "łatwej" i "taniej" przeróbki co2 na pcp ;)
Gwarantuję, że nie jest łatwo i tanio, zawsze podczas takich przeróbek pojawiają się problemy.
Zresztą po kiego przerabiać, jak Artemis na co2 kosztuje +- 750 zeta, a Artemis PCP, z regulatorem !, ok. 900 :)

Marian1974
-#nowy
-#nowy

Post autor: Marian1974 »

Cześć,

Strzelam z Diany chaser z dokładaną kolbą i długą lufą.
Jest bardzo poręczna, cicha i celna. Można też ją lekko wzmocnić - do ok 240 - 250 m/s.
Cena zestawu sklepowego - ok. 500 zł.

Sprzęt 2 w 1 - pistolet i karabinek.

Zostawiłem ósemkę na krótkiej lufie, zdemontowałem szczerbinkę (z ósemki) i na dolnej szynie zamontowałem celownik laserowy. Nawet to fajnie działa w połączeniu z muszką i szczerbinką tylną. Przy długiej lufie zakładam krótką szczerbinkę na ósemkę i mam fun.
Zestaw daje dużo radochy w plenerze.
Dokupiłem magazynek, ale go nie używam. Szybkie strzelanie zmniejsza prędkość początkową... W końcu to CO2.
Kiedyś spróbuję postrzelać z podtlenkiem azotu.

W uchwycie jest miejsce na zapasowy nabój CO2.

Diana ma tłumik, który jest nakręcany na obie lufy.

Uszczelki są ok. Jedynie trzeba pilnować smarowania smarem silikonowym naboju CO2.

Nie wygląda jak zabawka.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ