Wiatrówka 5,5 mm w rozsądnej cenie + celownik optyczny
- SzybkiJanusz
Wiatrówka 5,5 mm w rozsądnej cenie + celownik optyczny
Witam
Szukam nowej watówki długiej w cenie do 1000 zł bez lunety lub do 1500 zł z lunetą. Ogólne wymagania to:
1. przyzwoita celność jak na ten przedział cenowy na dystansie 20 - 30 metrów, może i dalsze ale w przypadku 5,5 mm to wiadomo jak jest,
2. sprężynowa, łamana, kaliber śrutu 5,5 mm, mam już 4.5 mm, chcę spróbować większego kalibru i jestem świadomy wad tego rozwiązania,
3. wiatrówka sprężynowa, łamana, (myślę, że sprężyna gazowa odpada bo czytałem, że traci szczelność i wiatrówka jest do wyrzucenia ale może się mylę?)
4. co do marki to zdaję się na Wasze doświadczenie, miałem w rękach Hatsan-a (bo kilka osób polecało, nie wiem dlaczego) ale jakość pozostawia wiele do życzenia i podobno wiatrówki tej marki niszczą optykę na nich zamontowaną,
5. co do mocy by było poprawnie czyli pewnie w granicach 15,5 - 17J,
6. cele sportowo treningowe.
W przypadku propozycji wiatrówek bez lunety proszę o propozycję lunety do danego modelu.
Szukam nowej watówki długiej w cenie do 1000 zł bez lunety lub do 1500 zł z lunetą. Ogólne wymagania to:
1. przyzwoita celność jak na ten przedział cenowy na dystansie 20 - 30 metrów, może i dalsze ale w przypadku 5,5 mm to wiadomo jak jest,
2. sprężynowa, łamana, kaliber śrutu 5,5 mm, mam już 4.5 mm, chcę spróbować większego kalibru i jestem świadomy wad tego rozwiązania,
3. wiatrówka sprężynowa, łamana, (myślę, że sprężyna gazowa odpada bo czytałem, że traci szczelność i wiatrówka jest do wyrzucenia ale może się mylę?)
4. co do marki to zdaję się na Wasze doświadczenie, miałem w rękach Hatsan-a (bo kilka osób polecało, nie wiem dlaczego) ale jakość pozostawia wiele do życzenia i podobno wiatrówki tej marki niszczą optykę na nich zamontowaną,
5. co do mocy by było poprawnie czyli pewnie w granicach 15,5 - 17J,
6. cele sportowo treningowe.
W przypadku propozycji wiatrówek bez lunety proszę o propozycję lunety do danego modelu.
Re: Wiatrówka 5,5 mm w rozsądnej cenie + celownik optyczny
Mogę polecić Cometę. Na pewno lepszy stosunek ceny do jakości,niż Hatsan. Początek roku,to u nas bryndza ale w Balistasie są.
https://www.balistas.pl/cometa-fenix-400-55mm
- SzybkiJanusz
Ciekawy model. Niestety z opisu wynika, że przekracza dozwoloną moc 17J (ma 24J). W jakim okresie jest największy wybór modeli i kiedy ceny są najbardziej atrakcyjne?rokasa58 pisze: 09 sty 2024, 16:56 Mogę polecić Cometę. Na pewno lepszy stosunek ceny do jakości,niż Hatsan. Początek roku,to u nas bryndza ale w Balistasie są.
Jak kupisz ze zwykłą sprężyną,to wystarczy ją skrócić. U nas są w aro-bron w limicie. Wiatrówka jest fajna,miałem tylko obawy co do uszczelek,bo nigdzie oprócz GB ich nie ma. Zadzwoniłem ostatnio do Nich z zapytaniem o te rzeczy,to dostałem odpowiedź,że na potrzeby serwisu są.SzybkiJanusz pisze: 10 sty 2024, 7:58Ciekawy model. Niestety z opisu wynika, że przekracza dozwoloną moc 17J (ma 24J). W jakim okresie jest największy wybór modeli i kiedy ceny są najbardziej atrakcyjne?rokasa58 pisze: 09 sty 2024, 16:56 Mogę polecić Cometę. Na pewno lepszy stosunek ceny do jakości,niż Hatsan. Początek roku,to u nas bryndza ale w Balistasie są.
Ja części do Comety kupowałem tutaj:
https://europeairguns.com/es/repuestos/ ... os-cometa/
Drobne rzeczy wysyłają zwykłą pocztą, więc względnie tanio, tylko czasami trochę ciężko się dogadać...
A to jest chyba (jeśli nie pomylili symbolu) uszczelka do Feniksa:
https://europeairguns.com/es/repuestos- ... e-embolo-1
https://europeairguns.com/es/repuestos/ ... os-cometa/
Drobne rzeczy wysyłają zwykłą pocztą, więc względnie tanio, tylko czasami trochę ciężko się dogadać...
A to jest chyba (jeśli nie pomylili symbolu) uszczelka do Feniksa:
https://europeairguns.com/es/repuestos- ... e-embolo-1
- SzybkiJanusz
Dzięki za propozycję. Niestety nie jestem na tyle biegły by kupić wiatrówkę i ją przerabiać by dostosować do polskich przepisów. Wolę coś gotowego z polskiego sklepu.
Są w polskich sklepach,tylko w 4,5.Zerówkę i zejście do naszego limitu wykonam gratis,ostatnio mam dużo wolnegoSzybkiJanusz pisze: 11 sty 2024, 8:48 Dzięki za propozycję. Niestety nie jestem na tyle biegły by kupić wiatrówkę i ją przerabiać by dostosować do polskich przepisów. Wolę coś gotowego z polskiego sklepu.
A tutaj świeży temat z beżu,co by nie wtopić.
https://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=208412
- SzybkiJanusz
Nie myślałem, że z wyborem wiatrówki jest taki problem.
Zastanawiam się czy lepszym wyborem jest kupić nową wiatrówkę i jej używać czy trzeba by ktoś ogarnięty zrobił przegląd zerowy i ustawił ją by strzelała poprawnie w limicie czyli jej energia oscylowała w zakresie 15-17J?
Jeśli druga opcja jest lepsza to czy jest jakiś polski sensowny sklep online, który doprowadzi wiatrówkę do poprawnego stanu przed wysłaniem do mnie? Zdaję sobie sprawę z tego że pewnie będzie trzeba dopłacić za usługę.
Zastanawiam się czy lepszym wyborem jest kupić nową wiatrówkę i jej używać czy trzeba by ktoś ogarnięty zrobił przegląd zerowy i ustawił ją by strzelała poprawnie w limicie czyli jej energia oscylowała w zakresie 15-17J?
Jeśli druga opcja jest lepsza to czy jest jakiś polski sensowny sklep online, który doprowadzi wiatrówkę do poprawnego stanu przed wysłaniem do mnie? Zdaję sobie sprawę z tego że pewnie będzie trzeba dopłacić za usługę.
- kamazek
- szpecjalista od GPK Zasłużony 2021
serwiswiatrowy.pl
superwiatrowki.pl
inne sobie możesz sam wyguglować
superwiatrowki.pl
----------------------------------------------
LaOs Wrocław zaprasza
Żona z czarnym pasem karate to silna rodzina, grzeczne dzieci, uprzejma teściowa i kochający, wierny mąż
LaOs Wrocław zaprasza
Żona z czarnym pasem karate to silna rodzina, grzeczne dzieci, uprzejma teściowa i kochający, wierny mąż
- SzybkiJanusz
Dzięki za linki ze sprawdzonymi serwisami. Wiem że mogę wygooglować ale chodzi mi o sprawdzone serwisy a wyszukiwarce mogę trafić na "fachowca", który zamiast polepszyć to pogorszy sprawę.kamazek pisze: 16 sty 2024, 17:35 serwiswiatrowy.pl
superwiatrowki.pl
WST Słoniu, znajdziesz fb. Ciekawe co odpowiedzą na beżu
- kamazek
- szpecjalista od GPK Zasłużony 2021
A co tradycyjnie odpowiedzą na beżu ? ... "poniżej HW nie kupuj"
----------------------------------------------
LaOs Wrocław zaprasza
LaOs Wrocław zaprasza
Ważne, żebyś się nie skupiał tylko na marce. Hatsan może i się nie popisał, ale to nie znaczy, że inne firmy mają tak samo. Sprawdź konkretne modele, poczytaj, posłuchaj co inni strzelcy mają do powiedzenia.
Celność to klucz, ale i zasięg też. No i moc, ale bez przesady, nie chcemy przecież wystrzeliwać saren przez okno.
Sprężynowa czy łamana? Tutaj zależy, czy wolisz klasyczne podejście czy coś bardziej nowoczesnego. Jak z tym gazem, to zdecydowanie ryzyko.
Co do lunety - jeśli celujesz w celność, to czemu nie. No ale nie zapominaj, że dobra luneta to też trochę wydatek. Obejrzyj sobie różne opcje.
Celność to klucz, ale i zasięg też. No i moc, ale bez przesady, nie chcemy przecież wystrzeliwać saren przez okno.
Sprężynowa czy łamana? Tutaj zależy, czy wolisz klasyczne podejście czy coś bardziej nowoczesnego. Jak z tym gazem, to zdecydowanie ryzyko.
Co do lunety - jeśli celujesz w celność, to czemu nie. No ale nie zapominaj, że dobra luneta to też trochę wydatek. Obejrzyj sobie różne opcje.
- SzybkiJanusz
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Dotarła do mnie Diana 34 EMS Classic drewno 5,5 mm. W porównaniu do wiatrówki Optima by Hatsan 125 TH 5.5 mm ta Diana to zupełnie inna półka pod każdym względem. Odrzut w porównaniu do Hatsana praktycznie żaden, taki minimalny. Wygląd i jakość wykonania nieporównywalnie lepsza. Celność bardzo dobra, niestety miałem czas sprawdzić tylko na krótkim dystansie. Sprężynę naciąga się bez problemu (w Hatsanie trzeba było użyć dużo więcej siły) a przy strzale jest bardziej cicha. Myślę, że optyka spokojnie na Dianie wytrzyma bo na Hatsanie miałem wrażenie że po kilkunastu strzałach luneta by odpadła
Jestem mega zadowolony.
Dotarła do mnie Diana 34 EMS Classic drewno 5,5 mm. W porównaniu do wiatrówki Optima by Hatsan 125 TH 5.5 mm ta Diana to zupełnie inna półka pod każdym względem. Odrzut w porównaniu do Hatsana praktycznie żaden, taki minimalny. Wygląd i jakość wykonania nieporównywalnie lepsza. Celność bardzo dobra, niestety miałem czas sprawdzić tylko na krótkim dystansie. Sprężynę naciąga się bez problemu (w Hatsanie trzeba było użyć dużo więcej siły) a przy strzale jest bardziej cicha. Myślę, że optyka spokojnie na Dianie wytrzyma bo na Hatsanie miałem wrażenie że po kilkunastu strzałach luneta by odpadła
Jestem mega zadowolony.