Jedno co po zaqpie zrobiłem, to wypolerowałem elementy spustu i delikatnie go poprawiłem - O dziwo nawet ten dupiaty plasticzany spust z jedną śrupkom dało się ustawić na pierd komara

Dawno nie strzelałem, dość powiedzieć że zalegają mi jeszcze dwa wagoniki JSB jeden z 2018 i jeden z 2019r - więc możecie sobie wyobrazić przerwę, jednak zacząłem wracać do sportu i ostatnio na Paul James BRC nawet całkiem dobrze mi poszło..
Oczywiście Michał znów skopał mi zadek z TXa ( o 2 punkty) , ale nie poddając się patrzyłem radośnie w przyszłość..

Tydzień temu zrobiliśmy trening i pojawił się z .. elgiełu..

Oczywiście , tak samo jak teiksy - tego też miał zrobionego przez Tony`ego Leach`a.
Z pewną dozą nieśmiałości strzeliłem z niego kilka razy i... ... napisałem do Tony`ego na messandgearze czy mi też tak zrobi..

Niestety okazało się że szczęściarz wczasuje się we Włoszech, więc będę musiał poczekać..
A ja nie za bardzo lubię czekać..

Parę dni temu Michaś napisał mi że jednak nie za bardzo dogaduje się z tym elgiełu, że jednak woli teiksa, więc waldemara ma na sprzedaż.. No i od dzisiaj jego elgiełu jest już moje..
No i oczywiście przeszedł test bojowy..
Dzisiaj na Emley Extreme myślałem że go o drzewo rozyebie.
Tak to jest jak się kupuje karabinek rano, zakłada się na szybko lunetę, zeruje w pół godziny i idzie na chyba najcięższy tor w UK.
Po wszystkim okazało się że miałem źle dokręcony montaż, (BKL 2cz) i trzymał się dosłownie na 1 śrubce..
Tak czy inaczej, załamany przyjechałem do domu i .... rozebrałem elgiełu.
Chciałem sprawdzić czym dokładnie wersja TL różni się od oryginału..
No i.. różni się...
Napięcie wstępne - u góry wersja TL - poniżej oryginał:

Cylindry z tłokami - góra TL - dół oryginał:

Tłok i cylinder - góra TL skirtless piston- dół oryginał: (na powiększeniu jest na odwrót )

Cylinder TL (tu akurat nie oszczędzał smaru..

Tłok TL:

Nie mam info, ale porównując długości tłoków - to nie jest short stroke. Jednak różnica w działaniu jest.. wielka.
W oryginale -śrut czasem spada z wieżyczki.
W TL - nigdy.
Widać, słychać i czuć tą różnicę.
Ale - Oryginał na chrono trzyma ok 2m/s różnicy - 229-231 m/s na 20 strzałów ( od nowości wystrzelane ok 3 paczki fśrurtututu )
Wersja TL - na razie dochodzi do 5m/s 229 - 234 m/s na 20 strzałów ( od tuningu pół paczki śrutu)
Może się ułoży po następnej paczce.
Zrobię update za jakiś miesiąc.
Pozdrówka.